Safari rondreizen, duurzaam of niet?

  • Hans

    De nieuwe trend in rondreizen 2017 zijn de zogenaamde safari rondreizen. Deze avontuurlijke en spannende reizen in met name Afrika brengen je in contact met wilde dieren die je anders nooit in het wild zou zien. Denk aan wilde apen, neushoorns, tijgers en giraffen. Wilde dieren, waarvan een aantal soorten met uitsterven bedreigd worden. Deze wilde dieren leven nu merendeels in natuurreservaten waar stropers minder vat op ze lijken te krijgen. Safari reizen zijn extreem avontuurlijk. In het echt is de wilde natuur, de wilde dieren en de hele ervaring nog veel intenser dan je in je wildste dromen kunt dromen. Als je naar de safari reizen 2017 kijkt, zie je dat er met name een uitgebreid vakantie safari programma is in landen in Afrika. Denk aan safarireizen in Zuid-Afrika, Tanzania, Kenia en Zimbadwe. Tientallen reisorganisaties hebben zich inmiddels al toegelegd op safarireizen naae Afrika.  De vraag is of deze verre reizen als duurzaam en verantwoord aangemerkt kunnen worden.  Volgens mij, is het antwoord ja.  In feite is een safarireis een vorm van eco toerisme en valt onder de kop duurzaam toerisme. Toeristen die deelnemen aan safarireizen met het doel om de wilde dieren te beschermen en dus niet af te schieten, dragen bij aan duurzame werkgelegenheid, de bescherming van de wilde natuur en een specifiek erfgoed.  Het erfgoed van Afrika in dit geval. Dat geldt uiteraard niet voor safarireizen waarbij wilde dieren afgeschoten worden. Mits er een regulering is van het aantal bezoeken op de safariparken en de plaatselijke bevolking, de wilde dieren en de natuur baat hebben bij deze vorm van duurzaam toerisme is safaritoerisme “okay”.  Behoud van dit erfgoed in Afrika is van onschatbare waarde.

    Hans Alphenaar, beheerder rondreis.startpagina en groepsreizen.startpagina.

    Tevens beheerder: singles-reizen.startpagina.nl

  • Hans

    Ook single rondreizen kunnen avontuurlijk en duurzaam zijn.  Voorbeelden van organisaties die verantwoorde single rondreizen organiseren zijn Sawadee, Fox Reizen en Shoestring. Deze reisorganisaties stellen groepen samen van gelijksgestemden qua leeftijd en redelijk gelijke verdeling van mannen en vrouwen.  Zo kun je bijvoorbeeld je inschrijven op een single rondreis of groepsreis voor jongeren, 30 tot 45 jaar, 40 tot 55 jaar of 60+. Het voordeel van alleenstaande rondreizen of groepsreizen waarbij er met leeftijdsgroepen gewerkt wordt, is dat de contacten onderling doorgaans eenvoudiger gaan en de activiteiten beter aansluiten.  Je kunt bij Sawadee, Fox Reizen of Shoestring bijzondere single rondreis groepsreizen boeken, denk aan rondreizen Australië, Canada, Costa Rica, Zuid-Afrika of Mexico.  Je kunt echter ook single wintersport groepsreizen bij deze organisaties boeken. Ook hier reis je met een groep “ leeftijdsgenoten”. De duurzaamheid bij de single groepsreizen en rondreizen zit hem in een aantal zaken. Zo wordt er vaak overnacht in plaatselijke hotels, logges en dergelijke en wordt er gegeten in plaatselijk restaurants. De plaatselijke bevolking wordt er dus beter van. Daarnaast bevorderen natuurrondreizen, het zogenaamde eco toerime, het behoud van beschermde natuurgebieden en diersoorten. Eco toerisme, wandelvakanties, natuurreizen zijn in.

    Als je meer wilt weten over duurzaam toerisme, eco toerisme en natuurreizen, bezoek dan eens de startpagina duurzame vakantie.

    Hier vind je meer informatie over duurzaam toerisme, ook in het kader van single groepsreizen en rondreizen.

    Er zijn overigens ook een ouder vakanties met betrekking tot rondreizen naar verre bestemmingen.